Dromen

Column/Poezie

Waarom kunnen we het? Wat zit er achter de reden waarom we kunnen dromen? Heeft een droom een betekenis of is het een extra gave wat we bezitten? Zoveel vragen en zo weinig antwoorden. Ook al weten we dankzij vele onderzoeken hoe en wat. Bijvoorbeeld dat we vaak dromen tijdens ons REM fase. Of dat een groot deel van onze hersenen aan het slapen is terwijl een ander klein deel wakker blijft.

Toch blijf ik het dromen een bijzonder gebeurtenis vinden..

Er zijn vele verschillende theorieën over waarom we eigenlijk dromen. Een bekende theorie is van Freud. Hij beweerde dat onze dromen voortkomen uit ons onderbewuste. Dus de stiekeme verlangens die wij mensen hebben in het echte leven niet uitkomen maar wel in onze dromen. Daarom kan het zijn dat je in je dromen vaak sterker voorkomt dan in het ‘echte’ realiteit.

Soms droom ik een hele enge gebeurtenis die mij of mijn geliefden overkomen. De angst in mijn droom is dan zo érg aanwezig dat ik na het wakker worden precies weet hoe ik mij zou voelen als dit in het echte leven zou gebeuren. Maar laten we hopen van niet! Dit is ook een van de vele andere theorieën over de vraag waarom we dromen. Dat we in het echte leven weten te overleven door middel van onze ervaringen die we in onze dromen opdoen.

Het lijkt op een avontuur die start zodra je je ogen sluit en gaat slapen. Word het een thriller droom of een fantasy droom? Word het positief of negatief? Kom je er zelf in voor of ga je alleen anderen zien, of helemaal niemand? Maar alleen beelden en gevoelens die opkomen terwijl je het allemaal ziet.

droom

Gelukkig onthouden we niet altijd onze dromen. Dat komt omdat onze korte termijn geheugen niet goed werkt terwijl we aan het slapen zijn. Misschien beter ook want stel dat we alles zouden onthouden? Dan zouden we er misschien anders tegenaan kijken en er heel anders mee omgaan. Iets serieuzer nemen of misschien wel gek worden?! ..

Wat denk jij dat de reden is waarom we dromen en wat vind je er over het algemeen van? Laat een berichtje achter!

Ik blijf het magisch vinden.. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s